VOEDING


Het dieet heeft wereldwijd een aantal cruciale veranderingen ondergaan als gevolg van onder andere de wijze waarop we voedsel verbouwen en bewerken. Sommige essentiële voedingsstoffen krijgen we daardoor amper tot niet meer binnen. Dit heeft een groter effect op onze gezondheid dan menigeen vermoedt.  Zo is bijvoorbeeld omega-3 een essentiële voedingsstof die ons lichaam niet zelf aan kan maken. Dit vetzuur is cruciaal om ontstekingen onder
controle te houden, laaggradige chronische ontstekingen – de oorzaak van de meeste chronische aandoeningen – te voorkomen en voor het behoud van normale celfunctie en gezonde stofwisseling.

De meeste mensen in West-Europa hebben een enorme disbalans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren van gemiddeld 25:1, terwijl dat 3:1 of lager dient te zijn. Deze ratio is een van de meest belangrijke bio-markers voor je gezondheid, omdat een te hoge omega-6:3 ratio in ons lichaam leidt tot een verminderd vermogen van de cellen om voedingstoffen en zuurstof op te nemen en afvalstoffen uit te scheiden en dat is precies de basis van onze stofwisseling.Daarnaast dienen omega-6 en omega-3 in balans te zijn om ontstekingen in het lichaam goed onder controle te houden en te reguleren. Omega-6 heeft namelijk een natuurlijke ontsteking bevorderende functie en omega-3 daarentegen een natuurlijke ontsteking remmende. Bij een te hoge ratio raak je langzaam chronisch ontstoken wat de bron is van allerlei klachten en aandoeningen.

Steeds meer mensen laten regelmatig hun bloed testen om inzicht te krijgen in hun gezondheid. In de workshop leer je meer over hoe je met behulp van een anonieme, eenvoudige (vingerprik) bloedtest je omega-3 index en omega-6:omega-3 ratio vast kunt stellen en zul je meer te weten komen over het belang van een dergelijke test waar zelfs de meeste huisartsen nog nooit van hebben gehoord. Herstel van het fundament van de stofwisseling is de basis voor de oplossing van chronische klachten en stelt het lichaam en brein in staat om normaal te functioneren.